Wat betekent de Wet arbeidsmarkt in balans voor uw bouwbedrijf?

Nieuws

Er komt een grote klus aan waardoor u een paar extra timmerlieden inhuurt, als oproepkracht. Een metselaar functioneert niet goed en u wilt afscheid van hem nemen. U neemt een nieuwe timmerman in dienst en spreekt met hem een proeftijd af. Straks gelden er in dit soort situaties andere regels. Want de Wet arbeidsmarkt in balans komt eraan. 
 
De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet het aannemen van vast personeel aantrekkelijker maken. De wet is nog niet definitief en kan nog worden aangepast, en het is ook nog niet helemaal zeker of die op 1 januari 2020 ingaat. Maar één ding is wel duidelijk: er gaat voor u als ondernemer in de bouw veel veranderen. Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen.
 
Ontslagrecht verandert
Als u op dit moment iemand wilt ontslaan, moet u nog volledig voldoen aan één van de acht gronden voor ontslag. Straks is ontslag ook mogelijk bij een optelsom van omstandigheden. Stelt: u wilt een metselaar ontslaan omdat hij niet goed functioneert, maar u kunt dit niet goed aantonen omdat u geen volledig dossier heeft opgebouwd. Daarnaast is de verstandhouding tussen u en hem flink verstoord. Dan bieden beide omstandigheden afzonderlijk wellicht onvoldoende reden voor ontslag. Maar in combinatie bieden ze hiervoor straks wél voldoende basis.
 
Langere proeftijd mogelijk
U mag onder de WAB met nieuwe werknemers een langere proeftijd afspreken. Zo heeft u meer tijd om iemand te beoordelen en het kabinet hoopt dat dit uiteindelijk leidt tot meer vaste contracten.
 
Transitievergoeding anders berekend
Als u nu iemand ontslaat die nog geen twee jaar in dienst is, hoeft u hem geen transitievergoeding te betalen. Maar onder de WAB heeft een werknemer al vanaf zijn eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag, óók tijdens zijn proeftijd. Die vergoeding is wel lager.
 
Flexibele arbeid minder aantrekkelijk
Er komt een ruimere regeling voor opeenvolgende tijdelijke contracten. Als u veel met oproepkrachten werkt, verandert er voor u ook veel. Een oproepkracht met een nulurencontract of een min/maxcontract hoeft straks alleen te komen werken als u hem minimaal vier dagen van tevoren oproept. Doet u dat niet, dan heeft hij het recht het werk te weigeren. En zegt u een oproep tot werken korter dan vier dagen van tevoren af, dan moet u de oproepkracht toch uitbetalen. Na een contractperiode van twaalf maanden ben u bovendien verplicht om de oproepkracht een contract te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in dat jaar heeft gewerkt.
 
Onder de WAB krijgen payrollers die bij u werken vrijwel dezelfde status als uw eigen werknemers. U gaat dus meer betalen voor de arbeid van payrollers, wat deze contractvorm waarschijnlijk minder aantrekkelijk zal maken. Het gaat zowel om de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden. Alleen voor zijn pensioen valt een payroller onder de eigen regeling van het payrollbedrijf.
 
Nieuwe indeling WW-premie
U krijgt voor welke werknemer die u in vaste dienst neemt in de toekomst een bonus. U betaalt namelijk een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract dan voor werknemers met een tijdelijk of flexcontract.
 
Kortom, alles wijst erop dat er voor u als ondernemer in de bouw veel gaat veranderen, al is het niet uitgesloten dat er de komende tijd hier en daar nog wat aan de wet wordt gesleuteld.
 
Bron: www.goudse.com
dit artikel is gebaseerd op een publicatie op ondernemenmetpersoneel.nl

Regel het direct

Patrick Heikamp - CMC Verzekeringen

Bel voor Veenendaal/Ede 0318 501 000
Bel voor Utrecht 030 307 90 510
Bel voor Amersfoort 033 303 56 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen