Bescherm je thuiswerkomgeving in vijf stappen tegen cyberaanval

Cybercrime vormt voor ondernemers in de huidige samenleving niet alleen een gevaar op de werkvloer. Nu veel werknemers thuis werken, kan ook die omgeving een bedreiging vormen.

Het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) waarschuwt dat cybercriminelen speuren naar kwetsbaarheden in VPN-omgevingen en komt met een praktisch stappenplan voor een sterker netwerk.

Met een Virtual Private Network (VPN) maakt de thuiscomputer verbinding met het bedrijfsnetwerk. Zo krijgen de medewerkers toegang tot de systemen en documenten die ze nodig hebben. Volgens het Digital Trust Center zijn er op dit moment cybercriminelen actief die deze netwerken proberen te hacken.

Bron: Adfiz

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

pexels-vlada-karpovich-4050320.jpg

Mocht je misbruik constateren doe dan altijd aangifte. Vergeet ook niet een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Vijf stappen

Mocht je op dit moment gebruik maken van een VPN-dienst controleer dan of de omgevingen zijn voorzien van de juiste bescherming en de laatste updates. Wanneer de beveiligingsupdates nog niet zijn uitgevoerd dan worden de volgende stappen geadviseerd:

1. Voer de beveiligingsupdates uit;
2. Controleer de interne logging op sporen van misbruik. Analyse van de logging kan aantonen dat jouw omgeving toegankelijk is geworden voor ongewenste derden;
3. Overweeg het verwijderen van alle bestaande VPN-accounts en maak deze opnieuw aan met nieuwe unieke sterke wachtwoorden en nieuwe gebruikersnamen;
4. Overweeg de implementatie van tweefactorauthenticatie voor alle gebruikers;
5. Ben je bekend met gebruik van deze software door partners, waarschuw hen dan ook.

Ook goed om te weten

Mocht je misbruik constateren doe dan altijd aangifte. Vergeet ook niet een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als je zelf niet het beheer voert over jouw IT systemen, ga in gesprek met je IT leverancier en bespreek de genoemde punten.

Wil je de cyberrisico’s voor jouw bedrijf in kaart brengen en/of meer inzicht krijgen in de maatregelen die je kunt treffen zoals eventueel een cyberverzekering, neem dan contact met ons op.

Neem direct contact op

pexels-soumil-kumar-735911_1.jpg

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen