'Fors meer woningbranden in Nederland door accu's'

Nieuws

Er zijn de afgelopen jaren in Nederland fors meer woningbranden ontstaan door opladers en accu’s. In 2018 waren dat zelfs meer dan honderd branden, tegenover twintig incidenten in 2011.’’ Dat concludeert de webshop Phonegigant, die de stijging toeschrijft aan de populariteit van producten van goedkope Chinese webshops.

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

two-pin-3509490_1920.jpg

Phonegigant baseert zich op basis van cijfers van Stichting Salvage. Het exacte aantal branden kan hoger zijn, omdat kleine brandjes niet zijn meegeteld. ,,Volgens de brandweer kunnen batterijen van smartphones (lithium-ion batterijen) brandgevaar opleveren als ze overladen worden, of als er kortsluiting ontstaat’’, zegt een woordvoerder van Phonegigant. ,,Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.’’

Kortsluiting

Goedkope opladers lijken aan de buitenkant op doodnormale telefoonopladers, maar aan de binnenkant zitten ze anders in elkaar. Bij een goedkope kabel is de binnenkant van de oplader bijvoorbeeld omwikkeld met simpele, goedkope folie, terwijl officiële opladers vaak gevlochten en een stuk steviger zijn. Dat maakt die opladers vaak minder gevoelig voor kortsluiting of oververhitting. 

Slecht geproduceerde opladers kunnen zorgen voor problemen en dat ligt niet alleen aan de bedrading. ‘Ook de stekker verschilt bij sommige goedkope varianten. Het ontbreken van isolatie, veiligheidscomponenten en robuustere materialen zorgt er zelfs voor dat de goedkoopste variant van de onderzochte opladers 31 procent lichter is dan de originele oplader’, aldus het onderzoek.

firefighters-1176513_1920.jpg

download_0.jpg

AliExpress

Bij Chinese webshops als AliExpress kan de klant kabels vinden die soms wel 25 keer goedkoper zijn dan de originele merkexemplaren. Die prijs ligt dus niet alleen aan de merknaam, maar deels ook aan de kwaliteit van het bouwwerk. Daarnaast lever je bij de goedkopere kabels vaak in op de laadsnelheid. Wanneer je kabels open zou maken zie je verschil in de binnenkant. Het is raadzaam om te letten op hoeveel ampère stroom door de lader kan en van welk materiaal de laders zijn gemaakt. 

Bron: www.ad.nl

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen