Let op je autosleutels!

Mag een verzekeraar de schade van een joyrider rechtstreeks verhalen op de huurder van een auto? De rechtbank in Almere vindt van wel. Een oom huurde een maand lang een Seat Mii, maar vond de auto op een ochtend met ruim €  5.000 schade terug. De dader was zijn neefje die bij hem overnachtte. De verzekeraar hoeft niet het neefje aansprakelijk te stellen, maar het bedrag rechtstreeks bij de huurder ophalen.

In de voorwaarden staat dat schade niet gedekt is als die veroorzaakt wordt door iemand die geen toestemming heeft de auto te besturen, of als die persoon niet over een rijbewijs beschikt. De enige uitzondering daarop is als de huurder kan bewijzen dat hij niets wist van het meenemen van de auto en het tegen de wil van de rechtmatige gebruiker in gebeurde.

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

joyriding - cmc assurantie en advies

Geen rijbewijs, geen toestemming

Wat de oom betreft is dit het geval. Het neefje logeerde alleen bij hem thuis. Hij zou hem nooit toestemming hebben gegeven omdat hij ten eerste geen rijbewijs had, en ten tweede omdat hij juist wilde voorkomen dat de jongen dieper in de problemen zou komen.

Geen voorzorgsmaatregelen

Volgens de verzekeraar heeft de oom echter onvoldoende voorzorgsmaatregelen in acht genomen. De autosleutels lagen voor het grijpen. De kantonrechter sluit zich daarbij aan. De houder van een auto is ook aansprakelijk voor schade als hij de auto door een ander laat rijden. “Van laten rijden in de zin van dit artikel is niet alleen sprake als de eigenaar van de auto er mee instemt dat die ander rijdt, maar ook als hij door zijn zorgeloosheid de ander de gelegenheid tot rijden heeft verschaft”, schrijft de rechter.

‘Niets te verwijten’

Of er sprake is van zorgeloosheid, is afhankelijk van de omstandigheden. Over die omstandigheden heeft de oom geen  verklaring afgelegd, behalve dat hij vindt dat hem niets te verwijten valt. Bovendien heeft hij aangifte gedaan van joyriding. In die aangifte zegt hij echter dat de autosleutels op de eettafel lagen toen hij de bewuste nacht ging slapen.

joyriding1 - cmc assurantie en advies

joyriding2 - cmc assurantie en advies

Sleutels verbergen voor familie

Volgens de rechter is alleen een ontkenning dat er toestemming gegeven is om te rijden onvoldoende als de joyrider een familielid is. “In zo’n geval dient men te stellen welke maatregelen men heeft getroffen om te voorkomen dat het familielid met de auto is gaan rijden. Nu de autosleutels onbeheerd zijn achtergelaten op de eettafel heeft [gedaagde] onvoldoende voorzorgsmaatregelen genomen om het rijden door onbevoegden tegen te gaan.”

Eventueel bewijs niet van belang

Het feit dat het neefje geen rijbewijs had, maakt dat volgens de rechter niet anders. Zelfs als de oom zou kunnen bewijzen dat hij van niets wist, blijft overeind staan dat er onvoldoende maatregelen waren om joyriding te voorkomen. De vordering van de verzekeraar wordt toegewezen. De oom moet proberen zelf de € 6.343  (inclusief wettelijke rente) op zijn neefje te verhalen.

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen