Normale voorzichtigheid in acht nemen. Maar wat is ‘normaal’?

Als verzekerde moet je de normale voorzichtigheid in acht nemen. Maar wat is nu eigenlijk ‘normaal’? Een handtas naast een terrastafel, een laptoptas in het bagagerek van de trein, je mobiel opladen aan de bar in een café. Ben je dan wel voorzichtig genoeg bezig? Deze vraag staat vaak centraal bij reisverzekeringsklachten die het Kifid (klachten Instituut Financiële Dienstverlening) ontving. Want wanneer ben je nu eigenlijk voorzichtig genoeg?

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

bag-1565402_1920.jpg

Voorbeeld

Het volgende voorbeeld spreekt vast wel tot de verbeelding. Op een mooie zomerdag gezellig een terrasje pakken bij een strandtent. Je gaat lekker zitten, zet je tas naast je stoel en bestelt een verfrissend colaatje. Al pratend met die goede vriend of vriendin wil je wat leuke foto’s van je net nieuw gekochte woning laten zien. Maar helaas, tas weg! Met mobiel, portemonnee en andere persoonlijke eigendommen.

Geen nood, ik ben verzekerd!

‘Naast alle vervelende rompslomp is daar gelukkig nog mijn reisverzekering’, denk je dan. ‘Die zal de onkosten en schade wel vergoeden’. Maar dat zou in de praktijk nog wel eens kunnen tegenvallen. Er zijn voorbeelden te over van dergelijke claims die worden afgewezen: de verzekerde vakantieganger zou in die gevallen onvoldoende voorzorgmaatregelen hebben genomen om de diefstal te voorkomen. Bij deze afwijzingen wordt er dan vaak een beroep gedaan op het begrip ‘normale voorzichtigheid’. Waren er veiliger alternatieven waren om je handtas, laptoptas of mobiel neer te zetten, dan we achter te laten. En een belangrijke andere vraag is: waar begint normale voorzichtigheid en waar houdt dat op?

pexels-pixabay-210600%20(2).jpg

 

pexels-karolina-grabowska-4996961.jpg

Het is normaal om een badhanddoek, boek en zonnecrème zonder toezicht op het strand te laten liggen wanneer je gaat zwemmen. Maar niet als je dat doet met je portemonnee, paspoort en iPhone

Specifieke situatie maatgevend

Als jij je jas ophangt in de garderobe van een restaurant is dat voorzichtig genoeg? En wat als jij je tas naast de tafel in dat restaurant laat staan voor een toiletbezoek? In dat eerste geval is het antwoord ja, bij het tweede nee.

“Voor de beoordeling van de normale voorzichtigheid is de situatie waarin iemand zich bevindt ten tijde van de gebeurtenis maatgevend. De centrale vraag waar de Geschillencommissie van het KiFid zich in dit soort zaken voor ziet gesteld luidt: Is de consument in die specifieke situatie voldoende voorzichtig geweest?”, licht Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie van Kifid toe. “Omdat de omstandigheden bij iedere gebeurtenis anders zijn, is een algemeen oordeel over wanneer voldaan is aan de normale voorzichtigheid niet te geven.”

Een verzekeraar zal daarom altijd ieder specifieke situatie toetsen op de vraag of de verzekerde zijn best heeft gedaan om schade te voorkomen.

Zorg goed voor je eigendommen!

Komt de verzekerde met de verzekeraar in een discussie dan kan er een klacht neergelegd worden bij het KiFid. Bij de beoordeling van een dossier kijken zij naar de aard van de verzekering en wat er over normale voorzichtigheid wordt geschreven in de polisvoorwaarden. Ook de aard van de omgeving waarin iemand zich bevindt weegt mee, evenals de waarde van de verzekerde spullen. Die uitkomst is leidend voor de uitspraak in zo’n zaak.

Maar ja, twijfelgevallen blijven altijd bestaan. Wat zeker is: laat niets aan het toeval over en zorg goed voor je persoonlijke eigendommen!

Overleggen met een adviseur? Neem contact op!

pexels-pixabay-277574.jpg

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen