‘Schade aan panden met zonnepanelen komt steeds vaker voor’

Actueel

Klimaat is anno 2019 een hot item. Zelfs jongeren van middelbare scholen protesteren over het gebrek aan aandacht vanuit de overheden voor het thema klimaat.
En wie denkt aan klimaat, denkt wellicht ook aan elektrische auto’s, warme truiendagen en zonnepanelen. Over dit laatste gaat het in dit artikel.

De zonnepanelen verschijnen meer en meer in het straatbeeld, zowel zakelijk aangeschaft als door particulieren. Maar zonnepanelen aanschaffen is niet zonder risico. De laatste tijd horen we steeds meer over situaties waarbij er (brand)schade aan panelen is ontstaan. Is deze schade eigenlijk wel verzekerd?

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

solar-panels-943999_1920.jpg

Het blijkt dat het aantal branden aan gebouwen met zonnepanelen is toegenomen. Deze branden hebben dan ook vaak te maken met de zonnepanelen. Problemen die veel voorkomen zijn:

  • Defecte cellen in de panelen raken oververhit;
  • Kabels en stekkers zijn slecht op elkaar aangesloten waardoor een vlamboog kan ontstaan;
  • Omvormers kunnen oververhit raken wanneer deze niet goed zijn aangesloten of niet goed worden onderhouden;
  • Panelen zijn te dicht op de (brandbare) dakisolatie gemonteerd waardoor de geproduceerde warmte niet weg kan, wat uiteindelijk tot brand kan leiden.

Uit onderzoek van AMWeb onder verzekeraars blijkt dat de zonnepanelen in principe automatisch zijn meeverzekerd op de opstalverzekering. De schadeoorzaak moet uiteraard wel een gedekte gebeurtenis zijn, conform de voorwaarden.

Maar rekening houdend met de toename van branden die te herleiden zijn naar ondeugdelijke of onjuist geïnstalleerde zonnepanelen, is de verwachting dat verzekeraars hierop gaan reageren. Dat zou kunnen zijn in de vorm van een premieverhoging of het apart meeverzekeren van schade aan of door zonnepanelen.

Het zou ook nog zo kunnen zijn dat er strengere regelgeving komt m.b.t. de installatie van zonnepanelen of wellicht een kwaliteitskeurmerk. Momenteel worden zonnepanelen aangelegd door gespecialiseerde installateurs, maar er zijn ook particulieren die zelf de panelen aanleggen.

fire-1030751_1920.jpg

Het is in alle gevallen raadzaam om verbouwingen aan de woning door te geven aan uw verzekeraar

sun-893780_1920.jpg

Wat in ieder geval zeker is, is dat plaatsen van zonnepanelen gevolgen heeft voor de herbouwwaarde van de woning. Het is in alle gevallen raadzaam om verbouwingen aan de woning door te geven aan uw verzekeraar, zelfs als er sprake is van een garantie tegen onderverzekering. Veelal moet de herbouwwaarde namelijk opnieuw berekend worden. Dus ook als er een setje panelen op uw dak worden gelegd: niet vergeten ook uw verzekeraar (al dan niet via uw verzekeringsadviseur) hiervan in kennis te stellen.

Weten hoe het zit met de dekking van schade aan en door uw zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen