Verzekeraars stellen strengere eisen aan contactloze autosleutels

Nieuws

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) scherpt per 1 juli 2019 de eisen voor contactloze autosleutels van het Keurmerk Voertuigbeveiliging aan. Fabrikanten moeten extra maatregelen nemen om relay attack, diefstal waarbij het signaal van de autosleutel door criminelen wordt verlengd, tegen te gaan.

Volgens het CCV is relay attack bij autodieven inmiddels populairder dan het intikken van een ruitje. Verzekeraars gaan verschillend om met autodiefstal zonder schade, maar de meeste stellen als voorwaarde voor het afsluiten van een autoverzekering dat de auto het Keurmerk Voertuigbeveiliging draagt. Dat keurmerk is in het leven geroepen door het Verbond van Verzekeraars.

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

autosleutels%20CMC.JPG

Extra maatregel

De eisen voor dat keurmerk worden strenger. Vanaf 1 juli 2019 is voor veel nieuwe automodellen een extra maatregel nodig om het certificaat Voertuigbeveiliging te krijgen. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle auto’s met keyless entry een extra maatregel nodig tegen relay attack.

Metalen doosje

Concrete maatregelen noemt het CCV niet, maar de huis-tuin-en-keukenoplossing om contactloze autosleutels in een metalen doosje te bewaren zodat het signaal niet kan worden opgepikt, voldoet niet. “Dit soort maatregelen past niet binnen het Keurmerk Voertuigbeveiliging”, zegt CCV-adviseur Martine Hoofwijk. “De eigenaar kan vergeten de sleutel in het blikje te doen, of het signaal wordt via de kieren van de scharnieren toch nog uitgezonden. De maatregel mag niet afhankelijk zijn van menselijk handelen, maar moet een permanente oplossing bieden.”

Blijvende oplossingen

“Door de eisen aan te scherpen hopen we de autofabrikanten en leveranciers uit te dagen om te komen met blijvende oplossingen die passen binnen het schema Keurmerk Voertuigbeveiliging”, aldus Hoofwijk. Verschillende fabrikanten testen al met oplossingen. Zo zijn er sleutels in de maak met bewegingsdetectie die zichzelf na een aantal seconden uitschakelen.

Een certificaat Voertuigbeveiliging dat voor 1 juli 2019 is afgegeven aan een autobezitter met een contactloze sleutel blijft geldig. Het keurmerk is afgegeven op het moment dat het voertuig aan de toen geldende eisen voldeed. Wel kan een verzekeraar aanvullende maatregelen eisen om relay attack te voorkomen.

Bron: www.amweb.nl

park-6092_1920.jpg

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen